Kristoffer blir ny Lars

Skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg blir ny Lars Hoås i musikalen Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy i juni 2018

– Jeg skrider til verket med stor ydmykhet og en god dose nysgjerrighet. Jeg er utrolig glad og takknemlig for å få denne muligheten. For meg er dette en stor kunstnerisk utfordring i og med at karakteren er fysisk krevende og at det er en stor sangrolle. Nils (Golberg Mulvik) har finslipt Lars karakteren gjennom mange år, så det er med en hvis ærefrykt jeg setter i gang, sier Aalberg, som akkurat er i ferd med å avslutte Norgesturne med Riksteatrets oppsetning Albert og Anna.

Han har selv vokst opp i amatørteatermiljøet i Trøndelag, og vet hva som skal til fra alle på, bak og rundt scenen for å skape den beste Ladyen gjennom tidene.
– Jeg har erfaring fra store institusjoner, men også mange spel. Jeg setter enormt pris på kraften som skapes når amatører og profesjonelle scenekunstnere smelter sammen, med et genuint ønske om å skape en forestilling det gnistrer av. Derfor var det så godt å se at dette er en forestilling alle brenner for, som motiverer og som ligger dypt forankret i lokalsamfunnet og med et ensemble som kjenner et eierskap til prosjektet. Det er hel ved!

– Du så forestillingen i 2017. Hva synes du?

– Forestillingen er meget imponerende! Det er et utrolig høyt nivå. Den massive musikken og den herlige energien fra ensemblet, blåste meg faktisk litt bak i stolen. Jeg må ærlig innrømme at jeg ble tatt litt på senga. Dyktige skuespillere og et fantastisk orkester. Jeg så en vilje til å fortelle denne unike historien og et inspirerende lagarbeid fra alle på og bak scenen.

Foto Karl Erik Brøndbo Kristoffer

Gleder seg til reisen med Lars

– Hvorfor vil du være med?

– Det er en forestilling med lange tradisjoner og av høy kunstnerisk kvalitet. Jeg er svært fascinert av historien til Barbara og det livet hun valgte på godt og vondt. Jeg har selv vokst opp i Harran i Namdalen hvor engelske lakselorder regjerte i Namsen – the queen of rivers, fra 1850-tallet. Den britiske innflytelsen har satt sine spor over hele verden også på små steder som i Sunndal og i Grong. Tenk hvilken urban tilværelse de kom med og hvilke muligheter dette ga lokalsamfunnet.

– Hva tenker du om karakteren Lars?

– Lars Hoås er fattiggutten som drømmer om å komme seg ut av elendigheten han er født inn i. Han har evnene og griper de mulighetene som dukker opp. Lady Arbuthnott gir Lars denne sjansen og han takker henne med å være lojal og trofast til the bitter end. Lars har en utrolig reise i løpet av forestillingen og det er jo det vi skuespillere higer etter. I tillegg er det interessant å utforske valgene hans. Hva han gir og tar, forsaker og tilfører, for å oppnå det han ønsker. Trekantdramaet mellom Ladyen, kammerpiken Karen og Lars er dypt gripende og situasjonene svært spillbare.

Allsidig bakgrunn

Kristoffer er utdannet fra GITIS, Det Statlige Russiske Akademi for Scenekunst i Århus og Moskva i 2007. Han debuterte ved Nord-Trøndelag Teater i 2008 og kom til Den Nationale Scene, hvor han nå er ansatt, i 2011. Ordet av Kaj Munk var hans første forestilling. Senere har Kristoffer spilt blant andre Albany i Kong Lear, Aslaksen i En folkefiende, Guten i Vakkert, Sjur Gabriel i Hellemyrsfolket og Robin Hood i Robin Hoods Hjerte. Sistnevnte rolle spilte han også ved The Royal Alexandra Theatre i Canada vinteren 2015. Kristoffer har vært programleder i Newton og var med å starte NRK Super i 2008. Han vant Heddaprisen sammen med Sogn og Fjordane Teater i 2010. Robin Hoods Hjerte ble også Heddanominert. Kristoffer mottok i 2014 Nord-Trøndelag Fylkeskommunes kunststipend for unge kunstnere.

Billettene til forestillingen som spilles fra 20. juni til 30. juni i 2018 er lagt ut, og det er solgt flere hundre billetter allerede. Produsent for musikalen, Tommy Fossum, sier at flere nye skuespillere til 2018-forestillingene bli annonsert utover vinteren.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Kristoffer blir ny Lars

Leave Comment